Kuchnia

dla diabetyka

Zdrowsze ciasto z ksylitolem zamiast cukru

tortownica o śr. 23cm

170g (1 szkl.) mąki pszennej
170g (1 szkl.) mąki orkiszowej
90g (½ szkl.) ksylitolu lub brązowego cukru
250g sera mascarpone
2 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50ml oleju
70ml mleka
kilka kropel ekstraktu migdałowego
100g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej
2 duże banany
płatki migdałowe
W dużej misce utrzyj jajka z ksylitolem/cukrem. Gdy masa zacznie być biaława dodaj serek mascarpone i ucieraj do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj olej, mleko, ekstrakt migdałowy i partiami dodawaj mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i solą. Miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Czekoladę posiekaj i wrzuć do miski z masą, wymieszaj łyżką.
Tortownicę wyłóż folią aluminiową lub pergaminem, wylej połowę masy i ułóż na niej banany pokrojone w plasterki, przykryj resztą masy. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 40min- sprawdź wkładając patyczek- jeśli będzie suchy ciasto jest gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation