Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Makaron z sosem śmietanowo- grzybowym i parmezanem

4-5 brązowych i 4-5 białych pieczarek
1/4 średniej cebuli lub pół szalotki, pokrojone w drobną kosteczkę
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz
ocet balsamiczny
sok z cytryny
odrobina suszonego tymianku
oliwa z oliwek
słodka śmietanka

do podania: makaron pappardelle lub tagliatelle i świeżo utarty parmezan

Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki, oprószyć pieprzem i solą, poddusić 1-2 min, podlać zimną wodą, dusić aż woda niemalże odparuje a pieczarki będą mięciutkie. Dodać ok. 1/2 łyżeczki octu balsamicznego, odrobinę tymianku i kilka łyżek słodkiej śmietanki.
Gotować, aż sos lekko zgęstnieje, jeśli potrzeba dodać troszkę śmietanki. Dosmakować odrobiną pieprzu, soli oraz sokiem z cytryny, sos powinien być delikatny, ale nie mdły. Dodać makaron, szybko wymieszać całość na gorącej patelni i od razu podawać, posypując utartym parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation