Kuchnia

kuchnia

Sałatka z tofu i sezamem

DRESSING:
3 łyżki oleju sezamowego
Sok oraz skórka z 2 limonek
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki startego na tarce imbiru
2 łyżki cukru palmowego
2 łyżeczki sambal oelek lub 1 pokrojona czerwona papryczka chilli
SAŁATKA:
250 g główek szparag
200 g fasoli o dobrej jakości
250 g fasolki edamame
1 x 297g paczki tofu
Przyprawiona mąka
1 ubite jajko
1 szkl. zmieszanych białych i czarnych ziaren sezamu
Olej do głębokiego smażenia
120 g młodych liści azjatyckich
10 g mięty wietnamskiej

Przygotowanie:

1
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu i odłóż go na bok.
2
Zagotuj w garnku wodę, blanszuj szparagi, fasolę i fasolę edamame w misce, a następnie polej sosem. Następnie przykryj i odłóż na bok. Utrzymuj w ciepłej temperaturze.
3
Pokrój tofu w kostkę i osusz. Następnie dodaj doprawiona mąkę, jajko i ziarna sezamu.
4
Podgrzej olej w małym głębokim garnku Smaż tofu na głębokim oleju do momentu aż będzie chrupiący i będzie miał złoty kolor. Osusz na ręcznikach papierowych.
5
Do podania: Wymieszaj razem liście, fasolę szparagową, fasolę edamame i miętę wietnamską. Połóż na górze tofu i podawaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation