Kuchnia

LODY

Mleczne lody truskawkowe z kawałkami owoców

Składniki:

530g (puszka) mleka skondensowanego słodzonego
puszka mleka (odmierzone puszką od mleka skondensowanego)
150g serka homogenizowanego waniliowego
łyżka ekstraktu waniliowego
300g truskawek


Wykonanie:

Dzień przed wykonaniem lodów. Wszystkie składniki poza truskawkami dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.

W dniu kręcenia lodów. Truskawki umyć i odszypułkować, zmiksować kilka razy blenderem ale tylko tak aby lekko się zmiksowały (powinny zostać spore kawałki owoców). Dodać owoce do dzień wcześniej przygotowanego mleka. Mieszankę wlać do maszynki do lodów i dalej postępować według instrukcji na opakowaniu.

Jeśli lody po ukręceniu w maszynce wciąż nie mają odpowiedniej konsystencji, schłodzić je w zamrażalniku. Dobrze jest wyjąć lody z zamrażalnika ok. 20 min przed jedzeniem, zmiękną wtedy i będą się idealnie nabierały łyżką do lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation