Design

Design

CIASTO WZ-ka

Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek ( osobno żółtka, osobno białka)
¾ szklanki drobnego cukru
150g miękkiego masła
½ szklanki mleka
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki ciemnego kakao
Składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki ( z lodówki)
½ szklanki cukru pudru
8 łyżeczek żelatyny
¼ szklanki wody do rozpuszenia żelatyny
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego ( typu Danio)
Polewa:
70g czekolady gorzkiej
70g czekolady mlecznej
100 ml śmietanka kremówka 30%
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki


Wykonanie:

Biszkopt:
żółtka, cukier oraz masło , ucieramy na gładką i puszystą masę
następnie dodajemy mleko, oraz przesiane obie mąki, proszek do pieczenia, sodę oraz kakao, wszystko miksujemy
na koniec do masy delikatnie dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszamy łyżką
ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia ( forma około 28x18cm) i pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC
gotowe studzimy, zimne przekrawamy na dwie części
Krem:
zimną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy
następnie do ubitej śmietany , powolutku dodajemy serki homogenizowane, mieszamy
na koniec dodajemy przestudzoną żelatynę ( warto nim dodamy ją do całości , dodać 2-3 łyżki masy śmietanowo-serkowej do miseczki w której jest żelatyna wymieszać i dopiero wtedy dodać do ciasta, nie będzie wtedy żadnej niespodzianki z źle dodaną żelatyną) całość jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na chwilę do lodówki na około 15 minut, warto obserwować jednak krem, żeby za bardzo się nie ściął jak galaretka, ma on tylko delikatnie stężeć , tak żeby nie było problemu z rozprowadzeniem kremu na cieście
Polewa:
śmietankę kremówkę podgrzewamy,
do gorącej kremówki dodajemy połamane obie czekolady i mieszamy do ich rozpuszczenia , polewa delikatnie zgęstnieje
Wykonanie WZ:
biszkopt przekrawamy na dwie części,
jedną część smarujemy dżemem porzeczkowym,
następnie, wykładamy krem , który przykrywamy drugą częścią biszkoptu
górę polewamy polewą czekoladową
gotowe ciasto przekładamy do lodówki i zostawiamy je tam na parę długich godzin, a najlepiej na całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation