Design

Design

Ciasto z efektem "Wow!"

Ciasto czekoladowe:
Na podstawie "Home Baked Comfort" by Kim Laidlaw ( z małymi modyfikacjmai)
60 g masła
200 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
6 jajek (osobno białka i żółtka)
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka ekstraktu z wanilii
7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej w proszku
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C.
W rondelku z grubym dnem, na małym ogniu, rozpuścić masło i czekoladę.
Odstawić aby mieszanina przestygła.
Kawę wymieszać z ekstraktem z wanilii oraz szczyptą soli.
Żółtka utrzeć z połową ilości cukru (125 g) na jasną i puszystą masę.
Dodać roztopione masło i czekoladę oraz kawową miksturę, kontynuować ucieranie na najniższych obrotach miksera tylko do momentu połączenia się wszystkich składników.
Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając pozostałą ilość cukru (125 g).
Masę białkową delikatnie i w trzech turach wmieszać szpatułką do masy czekoladowej.
Całość wyłożyć do tortownicy o średnicy ok 23 cm., wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 35 - 40 minut. W trakcie pieczenia ciasto dwukrotnie urośnie, a po wyciągnięciu z piekarnika wyraźnie opadnie, tworząc zagłębienie idealne dla kremowego wypełnienia.

Wypełnienie:
200 g schłodzonej śmietanki kemowej 30%
400 g schłodzonego serka mascarpone
3 łyżki likieru kokosowego Malibu (opcjonalnie)
1-2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
ok. 500 g świeżych sezonowych woców, np. truskawki, czereśnie, maliny
listki świeżej mięty
Mascarpone i kremówkę umieścić w jednym naczyniu, ubić do otrzymania gęstego kremu.
Pod koniec ubijania dodać likier kokosowy oraz cukier do smaku.
Masą wypełnić zagłębienie w cieście czekoladowym. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
Przed podaniem wierzch udekorować sezonowymi owocami oraz listkami świeżej mięty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation