Kuchnia

tarta na słodko

Tarta z morelami i czereśniami



Składniki

1 szklanka i 2 łyżki mąki
200 g masła
3 łyżki cukru
2 morele
10 dag czereśni
1 łyżka cukru trzcinowego



Wykonanie

Masło siekamy nożem, dodajemy mąkę i cukier i szybko zagniatamy. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Formę na blachę wykładamy chłodnym ciastem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC na 10 minut. Następnie owoce dokładnie myjemy, morele kroimy w plasterki, a z czereśni usuwamy pestki. Morele i czereśnie układamy na podpieczonym cieście, posypujemy cukrem trzcinowym, następnie wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut. Ciasto jest bardzo cienkie i kruche, dlatego delikatnie przekładamy je na talerzyk i podajemy na przykład z bitą śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation