Biżuteria

Kuchnia

Stefanka cappuccino
Składniki:
250g herbatników
750ml mleka
150g masła
130g kaszy manny
6 łyżek cukru
15 łyżek cappuccino w proszku
polewa czekoladowa
100g czekolady deserowej
50g masła

stefanka na herbatnikach

Wykonanie:
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spodzie ułożyć obok siebie HERBATNIKI, tworząc równą warstwę
- mleko zagotować z masłem i cukrem, do gorącego wsypać cappuccino, wymieszać do rozpuszczenia się proszku
- do gotującego się mleka wsypywać powoli kaszę mannę, CAły czas mieszając, aby nie porobiły się grudki
- kaszę gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje (przez kilka minut)
- połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać
- na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię
- na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników
- całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki, schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim, aby warstwa herbatników tworzyła równą powierzchnię)
- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (na rondelku z niewielką ilością wody ułożyć naczynie, wodę podgrzewać na małym ogniu do wytworzenia się pary, do naczynia włożyć masło i KAWAłki czekolady, rozpuścić co jakiś czas mieszając)
- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation