Biżuteria

Kuchnia

Kurczak w kremowym sosie z dynią i marchewką

SKŁADNIKI 3 PORCJE
450 g filetów z kurczaka
2 łyżki mąki
1 mała marchewka
1/2 szklanki tartej obranej dyni
1/2 cebuli
300 ml bulionu
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
80 ml śmietanki 30% lub 18% do zup i sosów z kartonika
świeże oregano lub natka pietruszki
masło klarowane i oliwa

PRZYGOTOWANIE
Filety kurczaka pokroić na kilka mniejszych filetów, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, posmarować oliwą i delikatnie obtoczyć w mące.
Na dużej patelni roztopić masło klarowane i podgrzać je. Włożyć kurczaka i obsmażać na większym ogniu przez około 2 minuty z każdej strony na lekko złoty kolor. Wyjąć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając, aż cebula zmięknie.
Dodać obraną i startą marchewkę oraz obraną i startą dynię i smażyć wszystko przez około 3 minuty, co chwilę mieszając.
Dodać obsmażonego kurczaka, wlać gorący bulion, wsypać przyprawę curry i kurkumę i całość zagotować. Przykryć i gotować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty, w międzyczasie raz przewrócić mięso.
Na koniec wymieszać ze śmietanką i podgrzać. Posypać oregano lub natką pietruszki i podawać.
PROPOZYCJA PODANIA
ziemniaki np. podsmażane talarki / ryż / fasolka szparagowa / ogórki kiszone lub małosolne / sałata ze śmietaną / sałatka z ogórków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation