Kuchnia

chlebowe smaki

Składniki: * 2 szklanki mąki wrocławskiej * 60 g masła * 1/2 łyżeczki soli * 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia * 120 g sera żółtego utartego na najmniejszych oczkach, ja starłam na grubszych:) * łyżeczka oregano * łyżeczka przyprawy do pizzy * 1/2 łyżeczki suszonego tymianku * 2 łyżeczki suszonego czosnku * 1/2 szklanki mleka * 1 jajko W szklance łączymy mleko z jajkiem. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w misce i mieszamy. Do suchych składników dodajemy bardzo miękkie masło i mleko z jajkiem. Zagniatamy ciasto tak długo aż wszystkie składniki się połączą. Formujemy z ciasta kulkę i nacinamy ją na krzyż ostrym nożem (na ok 1 cm). Chlebek przekładamy na podsypaną mąką blachę do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 200 stopniach. Bezapelacyjnie chlebek najlepszy jest jeszcze ciepły z dobrej jakości masłem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation