Kuchnia

chlebowe smaki

Domowe chlebki pita
Składniki na 12 chlebków:

2 1/2 szklanki mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki drożdży

3/4 szklanki ciepłej wody

4-5 łyżek mleka

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

3 łyżeczki oliwy z oliwek



Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę wodę z drożdżami, mleko i wszystko razem mieszamy. Jeśli będzie potrzeba to dodać odrobinę więcej wody. Całość wyrabiamy przez około 10 minut( ręcznie) lub mikserem około 5 minut. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 1/2 godziny. Następnie dzielimy na 12 części i z każdej robimy kulkę. Rozwałkowujemy okrągłe placki (przed pieczeniem polecam odłożyć je do podrośnięcia na 10 minut) UWAGA! Na rozgrzany kamień w temperaturze 240*C nakładamy po dwa ( w zależności od wielkości kamienia) I pieczemy około 3 minut. Bardzo łatwo się przypalają, więc należy uważać. Jeśli natomiast nie posiadamy kamienia, bierzemy dużą blaszkę odwracamy do góry dnem i nagrzewamy (10 – 15 minut- w zależności od grubości blaszki) W czasie pierwszej minuty, staramy się nie otwierać piekarnika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation