Kuchnia

chlebowe smaki

Popękane paluchy pszenne z siemieniem lnianym

Składniki
Ciasto
2,5 szklanka mąka pszenna typ 550
1,5 szklanaka woda
2 łyżeczka sól
2 łyżeczka cukier kryształ
2 łyżka siemie lniane
10 g drożdże świeże
Masa do smarowania bułek
65 ml wody
60 g mąka ryżowa
3 g drożdże świeże
3 g cukier kryształ
3 g oliwa
1 g sól
Porcje: bagietek
Sposób przygotowania
Ciasto
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i siemieniem lnianym.
Z drożdży, wody, cukru i odrobiny mąki zarobić rozczyn, dodać do mąki, wymieszać.
Ciasto wyrabiać na stolnicy do czasu aż będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto oddzielić na 10 części. Z każdej części uformować wałek, zwinąć w rulon tworząc bułeczkę.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na następną godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto do posmarowania bagietek
Do miski pokruszyć drożdże, zalać wodą, dodać cukier i sól, wymieszać do rozpuszczenia składników.
Dodać oliwę i mąkę ryżową, krótko wymieszać. Zostawić w misce do momentu wyrośnięcia bułek.
Wyrośnięte bułki posmarować przygotowaną masą (nie żałować).
Pieczenie
Paluchy pszenne wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na dno piekarnika wlewając ok. 50 ml wody, można też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą.
Piec około pół godziny w 220°C.

Porcje Czas przygotowania
10 bagietek 2,5 godziny
Czas gotowania Passive Time
1 godzina 3,5 godziny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation