Kuchnia

Queen of the kitchen

Sernik cytrynowo jagodowy na czekoladowym spodzie

Niesamowicie kremowy i bardzo aromatyczny sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie z warstwą świeżych jagód i dopinającą całość polewą czekoladową.


Spód:

* 140 g zmielonych herbatników
* 60 g startej, gorzkiej czekolady
* 1 łyżka kakao
* 80 g stopionego masła


Masa:

* 600 g sera
* 3 jajka
* 2/3 szklanki cukru
* 1/3 szklanki kremówki
* 2 pełne łyżki gęstej śmietany 18%
* 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
* 1 łyżka soku cytrynowego
* 1 budyń waniliowy (proszek)
* 1/2 litra borówek


Polewa:

* 100 g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)
* 3-4 łyżki kremówki 36%


Ciastka łączymy z czekoladą i kakao. Mieszamy, a następnie dodajemy stopione masło. Masą ciasteczkową wykładamy tortownicę o średnicy 20 cm i wstawiamy ją do lodówki na 15 minut.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki masy (oprócz borówek) umieszczamy w misce i miksujemy ok minuty (tak, by tylko uzyskać jednolitą masę, bez grudek).

Na schłodzony spód wykładamy owoce, a następnie delikatnie zalewamy je masą serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 70 minut i wyjmujemy go po tym czasie z piekarnika, nawet jeśli wydaje się Wam, że jest płynny. Dzięki takiej konsystencji, kiedy sernik stężeje będzie niesamowicie kremowy.

Kiedy sernik jest już zimny przygotowujemy polewę. Połamaną czekoladę i śmietankę umieszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy do chwili aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.

Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation