Kuchnia

cook it

Lekki sernik z jeżynami

Składniki:
200 g jeżyn (surowych lub mrożonych)
450 g sera białego (zmielonego)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
165 g cukru pudru
2 jajka
55 g kaszy mannej
35 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 ml maślanki, kefiru lub kwaśnej śmietany

Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Zmielony ser miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy po kolei jajka, miksując dalej. Łączymy z kaszą, mąką, proszkiem do pieczenia, a na końcu z maślanką/kefirem/śmietaną i ekstraktem z wanilii.
Wylewamy całość do tortownicy o średnicy około 20 cm.
Wykładamy na to jeżyny.
Pieczemy 45 minut.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation