Kuchnia
cook it
mocno czekoladowe ciasto z kremem kokosowym
składniki:
55 g gorzkiej czekolady (70%), w małych kawałkach
85 g kakao
200 ml wrzącej wody
145 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
90 g masła
200 g drobnego cukru
50 g brązowego cukru muscovado
2 jajka (temp. pokojowa)
250 ml mleka kokosowego (temp. pokojowa)
krem kokosowy:
1/3 szklanki (ok. 80 ml) śmietany kremówki
220 g serka mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego np. malibu (opcjonalnie)
polewa czekoladowa:
125 ml mleka kokosowego
125 g gorzkiej czekolady (70%)
przygotowanie:
do miseczki wkładamy czekoladę i kakao – zalewamy wrzątkiem. mieszamy do uzyskania gładkiej masy. odstawiamy do ostudzenia.
mieszamy mąkę, sodę, proszek i sól.
wsypujemy do miski oba cukry i mieszamy. dodajemy roztopione masło, miksujemy krótko. wbijamy po kolei jajka, mieszamy do uzyskania puszystej masy.
dolewamy powoli mleko kokosowe wraz z przestygniętą czekoladą. miksujemy. dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), łączymy wszystko delikatnie.
wykładamy papierem do pieczenia kwadratową (lub okrągłą) formę o boku (średnicy) 23 cm. przelewamy masę do foremki i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (lub trochę dłużej - do suchego patyczka).
wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia (możemy upiec ciasto wieczorem, a resztą zająć się następnego dnia).
chłodzimy śmietanę i serek mascarpone. ubijamy kremówkę, dodajemy do niej mascarpone i delikatnie mieszamy. następnie dodajemy cukier puder, wiórki, likier (lub zamiast tego ekstrakt z wanilii) i mieszamy.
kroimy ciasto wzdłuż na 2 warstwy (lub 3, jeśli chcemy zrobić z tego tort) i przekładamy warstwy kokosowym nadzieniem.
przygotowujemy polewę: doprowadzamy do wrzenia mleko kokosowe. zalewamy nim połamaną czekoladę, czekamy chwilkę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. odstawiamy do ostygnięcia i dekorujemy wierzch ciasta polewą. posypujemy delikatnie wiórkami.
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