Kuchnia

jedzenie

Pralinki z nutellą

Składniki*:

ok. 150g okrągłych biszkoptów
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek nutelli
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki alkoholu (u mnie wiśniówka)
wiórki kokosowe


Wykonanie:

Biszkopty pokruszyć dość drobno, polać śmietanką. Dodać nutellę, skórkę pomarańczową oraz alkohol. Dokładnie wszystko wymieszać. Masę rozwałkowąc między papierem do pieczenia lub folią spożywczą na grubość około 1,5 centymetra. Wstawić do lodówki na około godzinę.

Wyjąć masę z lodówki i pociąć na kwadraciki lub prostokąty. Obtoczyć w wiórkach dociskając je delikatnie.



* składniki trochę 'na oko'. Ważne aby masa była gęsta i dość elastyczna, aby można ją było rozwałkować.



Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation