Kuchnia

jedzenie

Sernik na zimno z jagodami

http://www.malacukierenka.pl/sernik-na-zimno-z-jagodami.html

Uwielbiam jagody, ich smak, piękny kolor i niesamowity zapach. Cudownie smakują z bitą śmietaną, zawsze przypominają mi wakacje nad morzem i gofry. Dzisiaj zapraszam na przepyszny, bardzo jagodowy sernik o fantastycznym kolorze. Delikatny, na kruchym spodzie z pełnoziarnistych ciastek. Kremowy i aromatyczny. Wspaniale smakuje z waniliową bitą śmietaną i świeżymi jagodami. Jest łatwy do zrobienia, więc raczej nikt nie powinien mieć problemu z jego przygotowaniem. Mój sernik jest wysoki, ponieważ użyłam małej tortownicy 20cm z wysokim brzegiem 9cm, sugeruję jednak tortownicę o średnicy 24cm. Polecam…(przepis z kalendarza „Poradnika domowego 2011″)

składniki:
spód:
100g pokruszonych, pełnoziarnistych ciastek
1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3 łyżki brązowego cukru
szczypta soli
7 łyżek stopionego masła
kilka kropli aromatu waniliowego
masa:
40g żelatyny
1/3 szklanki wody
400g śmietankowego twarożku naturalnego
250ml śmietanki 30%
1 szklanka cukru
1 łyżka soku z cytryny
3 szklanki jagód umytych i osączonych
dodatkowo:
250ml śmietanki 30%
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka jagód

Spód:
1. Wymieszać razem pokruszone ciastka, płatki owsiane, cukier sól, roztopione masło i parę kropli aromatu waniliowego. Masą wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm (lub jak ja 20cm, ale z wysokim brzegiem 9cm). Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC na funkcji termoobieg i piec przez około 12-15minut. Odstawić do ostygnięcia.

Masa:
2. Żelatynę namoczyć w około 1/3 szklanki wody (przez około 10 minut), postawić na ogniu i podgrzewać mieszając, aż się rozpuści.

3. Wymieszać razem ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny.

4. Jagody zmiksować i dodać do sera, wymieszać. Ciągle miksując, wlewać powoli ciepłą żelatynę, gdy składniki się połączą, odstawić masę na chwilę w chłodniejsze miejsce, aby zgęstniała (uwaga!! będzie to trwało bardzo krótką chwilę). Przełożyć jagodową masę na podpieczony spód i wstawić na noc do lodówki.

Wierzch:
5. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Udekorować nią wierzch sernika i posypać jagodami.

Udanych wypieków :)

avatar logan:
8 sierpnia 2013 o 15:46
Czy moze być serek homogenizowany naturalny?dziękuję, pozdrawiam

avatar Mała Cukierenka:
8 sierpnia 2013 o 20:35
tak może być, pozdrawiam

avatar beti:
23 sierpnia 2013 o 20:55
Zawsze jak robiłam sernik na zimno tylko taki biały bez borówek dawałam serek homogenizowany ale waniliowy, czy tutaj do borówek też takiego można użyć?
avatar Mała Cukierenka:
23 sierpnia 2013 o 21:23
myślę, że spokojnie można dodać taki serek, tylko wtedy proszę może dodać mniej cukru, żeby nie było za słodkie,
pozdrawiam serdecznie

avatar Dagmara:
24 sierpnia 2013 o 23:02
REWELACJA!!! użyłam zamiast jagód malin i sernik wyszedł super pyszotka;)

avatar Mała Cukierenka:
25 sierpnia 2013 o 14:00
ogromnie się cieszę:) pozdrawiam serdecznie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation