Kuchnia

Śniadania

Śniadaniowy muffin z jagodami

Dziś zaproponuję Wam alternatywę dla kanapek czy jajecznicy na niespieszne, weekendowe śniadanie. Samo przygotowanie zajmie Wam dosłownie dwie minuty, pozostały czas to pieczenie i ewentualnie odstawienie go na 10 minut aby delikatnie przestygł. Jestem przekonana, że jeszcze ciepły muffin wprawi Was z dobry nastrój :) A jeśli zdecydujecie się upiec ich więcej, będą też świetnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Do przygotowania muffina użyłam ceramicznych kokilek o średnicy 12 cm - jedna foremka na jedną osobę. I też w takich proporcjach podaję Wam przepis - na jedną porcję.


Składniki (na 1 porcję):

* 25 g stopionego masła
* 30 g cukru
* 1 małe jajko
* 1/2 szklanki mąki
* 1/5 szklanki jogurtu
* 1/2 łyżeczki proszku
* 1 szczypta cynamonu
* 1/2 szklanki borówek + płaska łyżeczka mąki


Borówki obtaczamy w łyżeczce mąki. Wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w misce i energicznie mieszamy widelcem do chwili, aż składniki sie połączą (ale nie za długo). Na koniec dodajemy owoce i delikatnie mieszamy je z ciastem. Foremkę natłuszczamy kilkoma kroplami oleju i przekładamy do niej ciasto. Foremki wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok 30-35 minut (do suchego patyczka). Ja swojego muffina wyjęłam z foremki, by Wam go pokazać, ale mnie najlepiej smakuje wyjadany widelcem prosto z foremki :)



PS. Jeśli lubicie, możecie go troszkę polukrowac. Moim zdaniem lukier świetnie pasuje do jeszcze ciepłej babeczki :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation