Kuchnia

nalewki

Pestkówka

Nalewki, specjalność mamy Heleny. Wymagają cierpliwości i wytrwałości.

Może w dzisiejszych czasach, gdy wszystko jest błyskawiczne, ekspresowe, warto zrobić coś "ślimakowego", wymagającego pietyzmu? Jakie nalewki robimy? Malinówkę, pigwówkę, smorodinówkę, aroniówkę, wiśniówkę, morelówkę, ratafię, jeżynówkę i pestkówkę.

Pestkówka - dla wielu członków rodzinki, numer jeden wśród nalewek. Złocista, migdałowa, aromatyczna - nalewka na pestkach z jabłek (tak, to nie pomyłka). Ten przepis wymaga wprost anielskiej cierpliwości i wytrwałości, ale efekt przerasta wszelkie oczekiwania.



Składniki:

1 szklanka pestek z jabłek
1/4 litra spirytusu (90 %)
1/2 litra wody
35 dag cukru


Wykonanie:

Cukier rozpuścić podgrzewając z wodą, ostudzić. Wlać do hermetycznie zamykanego naczynia, dodać pestki i spirytus. Pozostawić na 40 dni. Przecedzić przez gazę i przelać do butelek z ciemnego szkła i czekać...

Nalewka im starsza tym lepsza. Ta na zdjęciu ma sześć miesięcy, ale w naszej spiżarni mamy także nalewki kilkuletnie.

Może spróbujesz?



Rodzinka w Kuchni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation