Kuchnia

Bezy

Waniliowe Bezy






Lata nie może być bez bezy z sezonowymi owocami.

W tym roku są to mini pavlove z wanilią z kremem śmietankowym, malinami i granatem,

oprószone ciemnym gorzkim kakao.

Prosto i słodko.






s k ł a d n i k i :

4 białka
1/2 szklanki cukru
laska wanili
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru
granat
maliny
kakao


w y k o n a n i e :

Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier i ziarenka wanilii.

Ubijamy nadal, do powstania gęstej błyszczącej masy.

Normalnie na tym etapie dodałabym ocet i skrobie, lecz tym razem rezygnujemy z tych składników, gdyż bezy mają być mocno wysuszone, bez pianki w środku.

Suszymy je w piekarniku nagrzanym do temperatury 130 stopni przez 6 minut i zmniejszamy do 100 stopni, suszymy około 3 godziny.

Wyłączamy piekarnik i nie otwieramy drzwiczek, zostawiamy do wyschnięcia na drugi dzień.

Ubijamy śmietankę z cukrem, wykładamy na bezy, dekorujemy malinami, granatem i oprószamy gorzkim kakao.

Wkładamy na 10 minut do zamrażarki przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation