Kuchnia

Alkohole

Sangria :).

pół litra czerwonego wytrawnego wina – ja użyłam hiszpańskiego Cabernet Sauvignon

100 ml brandy (może być też rum lub gin) – nie przesadzajcie z różnorodnością, brandy lub sherry będą idealne

1,5 pomarańczy

1 cytryna

sok z połowy pomarańczy lub odrobina soku z kartonu

100 gramów miksu owoców z puszki i pół szklanki soku z owoców

4 łyżki cukru

pół szklanki wody gazowanej

10 kostek lodu


Owoce pokroić w plasterki przecięte na pół – czyli w półplastry ;)

wino połączyć z brandy w dzbanku, dodać świeże owoce i te z puszki, sok, cukier, wodę sodową i kostki lodu – najlepiej jeśli dacie sangrii jeden dzień na przegryzienie się aromatów, wiadomo nie zawsze jest na to czas i nie ma się co martwić świeża sangria też jest pyszna. To cudowny napój na upały, jest orzeźwiający, owocowy i bardzo smaczny, zróbcie sangrię jeśli robicie imprezę balkonową lub inne plenerowe szaleństwo latem. Pamiętajcie – wino musi być wytrawne – inaczej poncz przyprawi Was o ból głowy – a przecież chodzi tylko o lekki zawrót!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation