Kuchnia

*CUKIERENKA*

Sernik na biszkopcie z czekoladą

Składniki

Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- otarta skórka z 1 cytryny
- ¼ szklanki soku z cytryny

Masa serowa:
- 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu
- 4 jajka
- laska wanilii
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

Polewa czekoladowa:
- 150 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 2-3 łyżki wrzątku

Przepis

Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodawać stopniowo żółtka, ubijać. Na koniec dodać sok z cytryny. Mąki razem ze skórką z cytryny wsypać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Piec w formie o wymiarach 30×35 cm w temperaturze 180ºC przez około 35 – 45 minut (do tzw. suchego patyczka).

Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać. Lekko ostudzić.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać twaróg, łyżka po łyżce, miksując. Następnie dodać śmietanę, budyń, nasionka z laski wanilii. Całość zmiksować. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Masę serową delikatnie (łyżką lub szpatułką) wymieszać z pianą z białek.

Biszkopt podzielić wzdłuż na pół lub też upiec dwa osobne biszkopty z podanych wyżej składników. 1/2 polewy czekoladowej wylać na górną część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki. Wylać na to połową masy serowej. Przykryć drugą częścią biszkopta. Polać pozostałą polewą czekoladową i wylać resztę masy serowej. Ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 165ºC na ok. 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation