Kuchnia

*CUKIERENKA*

Ciasto Krówka

Ciasto

0,5 kg mąki pszennej
200 g margaryny
2 jajka
200 g cukru pudru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
2 łyżki ciepłego mleka
Dodatkowo
1 puszka masy krówkowej
płatki migdałowe
750 ml śmietany min 30%
20 g żelatyny
3 śmietan-fixy



1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, jajka i cukier puder mieszamy. Dodajemy w plastrach margarynę, miód

oraz sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Proponuję upieczone ciasto pozostawić na dwa dni, np. w folii spożywczej, aby zmiękło.

2. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy śmietan-fixy oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę i miksujemy, aż śmietana zrobi sie gęsta.
Ubitą śmietanę wykładamy na jedno z przygotowanych wcześniej ciast i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krwkową i posypujemy płatkami migdałowymi.


* ciasto robimy na blaszce o standardowych wymiarach
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation