Kuchnia

przetwory

Cukinia marynowana

Idealny dodatek do obiadu lub jako samodzielna przegryzka ;) Polecam !



cukinia marynowana



Składniki :

( na 8 średniej wielkości słoiczków )

7 młodych cukinii

2 cebule

gorczyca biała - 1 łyżeczka na słoik

liście laurowe - 1 na słoik

ziele angielskie - 3-4 na słoik

pieprz czarny ziarnisty - 3 ziarna na słoik



Zalewa :

2 litry wody

2 szklanki octu 10%

2 łyżki soli

1 szklanka cukru



Sposób przygotowania :

Składniki na zalewę umieszczamy w garnku i zagotowujemy . Odstawiamy do wystudzenia .

Cukinię myjemy i nie obierając tniemy w słupki . Do wyparzonych słoiczków wsypujemy gorczycę , ziele angielskie , pieprz ziarnisty i dodajemy po listku laurowym . Cebulę kroimy w piórka i wkładamy na dno . Słupki cukinii układamy ciasno w słoikach . Zalewamy ostudzoną zalewą . Zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut .
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation