Kuchnia

dania i napoje

Sernik na zimno z jagodami


Kruchy spód:
350 g pokruszonych herbatników *
1/4 szklanki brązowego cukru
100 g bardzo miękkiego masła
szczypta soli

Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka cukru
sok wyciśnięty z połówki cytryny
1/2 kg jagód
3 łyżeczki żelatyny **
1/4 szklanki wody

Do dekoracji:
1 szklanka śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1/3 szklanki jagód

Herbatniki kruszymy do miski malaksera, dodajemy masło i brązowy cukier. Miksujemy wszystko aż powstaną lepkie okruszki. Na spód tortownicy o średnicy 25 cm wysypujemy okruszki i dokładnie wyklejamy nimi całe dno formy. Kruchy spód pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy ją przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej (nie gotujemy!!!) aż stanie się płynna.

Do misy malaksera wkładamy ser, cukier i wlewamy śmietanę. Miksujemy przez chwilę. Gdy masa będzie jednolita wsypujemy jagody. Miksujemy aż owoce połączą się z serem i dopiero teraz wlewamy żelatynę. Masę serową wykładamy na wystudzony spód. Wstawiamy do lodówki. Ja zostawiłam sernik w lodówce na całą noc.

Śmietanę ubijamy na sztywno z dwoma łyżkami cukru. Wykładamy na wierzch sernika. Posypujemy jagodami.

* ja użyłam ciastek kruchych, pełnoziarnistych

** gdyby ser był bardzo luźny, a masa serowa po wymieszaniu płynna to należy zwiększyć ilość żelatyny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation