Kuchnia

dania i napoje

SKŁADNIKI:
Rożki:
900 g gotowego ciasta francuskiego
1 roztrzepane białko
około 150 g cukru
Nadzienie:
½ l kremówki
2 płaskie łyżki cukru
1,5 fix do śmietany
4 truskawki (dałam rozmrożone)
1 garść jagód (dałam rozmrożone)
1 brzoskwinia z puszki (pokrojona w bardzo drobną kostkę)
4 kostki białej czekolady
Poza tym:
polewa czekoladowa
WYKONANIE:
Rożki:
Ciasto pokroić w paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek nawinąć na przygotowane foremki*. Każdą końcówkę posmarować roztrzepanym białkiem i przykleić następny pasek, czynność powtarzać powtarzać aż do uformowania rożka. Po nawinięciu całą powierzchnię posmarować cienko białkiem i posypać obficie cukrem. Gotowe rożki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni C. piec około 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę na około 180-190 stopni C zostawić jeszcze w piekarniku (z włączonym termoobiegiem, dla tych którzy mają) na 5 minut. Następnie włożyć z piekarnika i trochę ostudzić. Po czy ściągnąć z foremek i zostawić do ostudzenia. Gotową polewę rozpuścić i posmarować nią końcówki rożków.

Nadzienie:
Kremówkę ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać fix. Dobrze ubitą śmietanę podzielić na 4 części. Do jednej dodać truskawki i mikserem wymieszać, tak samo zrobić z jagodami. Do kolejnej części dodać startą czekoladę i łyżką wymieszać. Do ostatniej części dodać pokrojoną brzoskwinię i wymieszać. Gotowe nadzienia z śmietany wkładać do szprycy i wycisnąć do wnętrza rożków.
* Lejkowate foremki wykonać z cienkiego brystolu i obłożyć papierem do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation