Kuchnia

cooking

Calzone - drożdżowe pierogi z piekarnika z kurczakiem i brokułem

Składniki:
Ciasto:
* 60 dag mąki pszennej
* 25 g drożdży
* 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
* 3 łyżki oleju
* sól

Farsz:
* 500 g piersi kurczaka
* 1 brokuł
* 40 dag pieczarek
* 1 papryka czerwona
* 1 cebula
* 30 dag sera żółtego
* sól, pieprz
* papryka słodka, majeranek, bazylia

Przygotowanie:

Ciasto: Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, wlać mleko, olej i drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.

Farsz: Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować na pół miękko. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić. Cebulę drobno posiekać i przesmażyć na małej ilości oleju, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i usmażyć. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzony brokuł i pieczarki. Wymieszać i doprawić jeśli jest potrzeba.

Ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 12 części. Każdą z części rozwałkować na cienkie koło. Na połowę każdego nałożyć nadzienie, zostawiając ok. 2 cm wolnego od brzegu. Posypać startym serem. Brzegi posmarować wodą, farsz przykryć ciastem i uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić. Pierogi przełożyć na blaszkę. Wierzch można posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 200 stopni ok. 15-20 min. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation