Kuchnia

kremy i słodkie smarowidła

Imbirowe prezenty - podaruj zdrowie !

Składniki:

- 250 g obranego imbiru w korzeniu

- 2 szkl. cukru (ja dałam szklankę białego i szklankę trzcinowego)

+ dodatkowy cukier do obtaczania imbiru kandyzowanego

- 2 szkl. wody

- 3 szczypty soli

Imbir kroimy w plasterki o grubości ok. 3-4 mm
Pokrojony imbir zalać wodą tak aby go tylko przykryło, dodać szczyptę soli i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Odsączyć i powtórzyć czynność jeszcze raz.

Następnie wymieszać 2 szklanki cukru z 2 szklankami wody, szczyptą soli i odcedzonym imbirem. Jeśli ktoś ma termometr cukierniczy to gotujemy zawartość do temp. 106 st. C. Jeśli nie macie, tak jak ja to należy gotować do osiągnięcia konsystencji lejącego rzadkiego miodu.

Odstawiamy co najmniej na godzinę. Następnie przelewamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation