Kuchnia

Ciasta i desery

Deser malinowy | Moja Delicja

Kiedyś desery z surowymi jajami omijałam szerokim łukiem, ale smak kogla mogla z dzieciństwa oraz popularność w ostatnich czasach programów kulinarnych, w których dość często takie desery były serwowane, zmobilizowała mnie do zgłębienia wiedzy na temat salmonelli. Dowiedziałam się, że ta bakteria bytuje głównie na skorupkach i ginie w wysokiej temperaturze. Zatem wystarczy dobre sparzenie świeżych jaj, a następnie umiejętnie oddzielenie żółtek (tak, żeby nie zetknęły się z zewnętrzną skorupką). Szczerze? Mnie to przekonało :)
Dzisiejszy deser to pyszny kogiel-mogel z dodatkiem serka mascarpone w towarzystwie pysznego miąższu malinowego i świeżych truskawek. Sok powstały podczas przygotowania malin przelejcie do buteleczki i przechowujcie w lodówce. Jest pyszny i słodki od miodu. Można go pić rozcieńczony wodą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation