Kuchnia

Kulinaria

SŁODKIE PIECZARKI- CIASTKA W KSZTAŁCIE GRZYBKÓW -


Składniki

* 1 jajko
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
* 2 łyżki (z czubkiem) mąki pszennej
* 150 g margaryny
* 3/4 łyżeczki sody oczyszczanej- nie za dużo, bo ciastka będą niesmaczne
* 4 czubate łyżki cukru pudru
* kakao
pusta butelka
Miękką margarynę wraz z cukrem pudrem utrzeć na gładką masę, dodać jajko. Ucierać. Dosypać sodę, mąkę pszenna i szklankę ziemniaczanej, ucierać. Stopniowo dosypywać mąkę ziemniaczaną tak, by ciasto
było elastyczne, ale nie za suche ( pieczarki wówczas będą pękać).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Formujemy kule.

Każdą z kul nadziewamy na gwint butelki, który wcześniej obtoczyliśmy w kakao.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do góry nóżkami.

Pieczemy 15 min.
Studzimy i wcinamy.
Wrażenia osób poczęstowanych- niezapomniane, bezcenne.
MojeGotowanie.pl - Kuchnie świata - Sąsiedzka
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation