Kuchnia

Kulinaria

Maślankowe muffinki.

Składniki na 12 sztuk :1/3 szkl.oleju , 1i 1/5 szkl. maślanki,1 jajko,1i2/3szkl. mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2/3 szkl. cukru,1 laska wanilii, skórka i sok z cytryny i limonki, tłuszcz do foremek,do dekoracji polewa czekoladowa.Wykonanie:laskę wanili rozetnij wzdłuż. Czupkiem noża zeskrob rdzeń. Wymieszaj z go z olejem, maślanką i jajkiem.W osobnej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.Dodaj cukier oraz sok skórkę z cytryny i limonki.Połącz składniki sypkie i płynne.Dokładnie wymieszaj wszystko mikserem.Foremki z kominkiem posmaruj tłuszczem. Wypełnij przygotowanym ciastem foremki do 2/3 wysokości.Piec ok. 25 min.w 200*C.Babeczki po upieczeniu wystudzić w foremkach ok. 10 min.Następnie wyjąć je ,przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do wystudzenia.Udekorować polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation