Kuchnia

Desery <3

Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
150g miękkiego masła
150g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 laski wanilii (jeśli nie mamy, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżeczki cukru wanilinowego)
3 jajka
1/5 łyżeczki aromatu waniliowego
5 łyżek maślanki

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. Masło utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i wyskrobanymi ziarenkami wanilii (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać.

3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać maślankę, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.

4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika odstawić ją na 10 minut. Następnie wyciągnąć babeczki i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub podać z dżemem i bitą śmietaną.

Udanych wypieków:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation