Ciasteczka mocno kawowe.
Te ciasteczka są pyszne i błyskawiczne w wykonaniu. Jeżeli spodziewacie się gości, a nie macie czasu na pieczenie skomplikowanych ciast są idealnie. Ciasto jest miękkie, wilgotne i bardzo kawowe, świetnie kontrastuje się z lekkim kremem z mascarpone i śmietany. Fantastyczny deser w dosłownie kilkanaście minut!
Przygotowanie: 15 minut.
Czas pieczenia: 20 minut.
Gotowe do podania: 45 minut.
Ilość porcji z przepisu: 30 kawałków.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru brązowego
szczypta soli
220 g masła
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki maślanki naturalnej
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem mascarpone:
200 ml śmietanki 30%
łyżka cukru
250g mascarpone
1 łyżka żelatyny
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą kwadratową formę do pieczenia (30x36 cm) wysmarować masłem.
Masło rozpuścić. W jednej szklance wrzątku rozpuścić kawę. Odstawić.
Do misy miksera wrzucić kolejno: mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszać. Roztopione masło postawić ponownie na gaz, dodać rozpuszczoną kawę i podgrzewać, aż zabulgotać.
W oddzielnej misce wymieszać maślankę i jajka, aż dobrze się połączą.
Do suchej mieszanki wlać masło wymieszane z kawą i zmiksować. Potem dodać masę jajeczną i znowu zmiksować, do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wlać do blaszki i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto się upiecze wyjąc i pozostawić do ostygnięcia.
Krem mascarpone.
Żelatyną rozpuścić w pół szklanki wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę i metalowy garnek dobrze zmrozić. Gdy już będą zimne wlać do niego śmietanę i miksować, aż będzie całkiem sztywna. W połowie miksowania należy dodać cukier. Gdy śmietana będzie dobrze ubita, dodać mascarpone wraz z żelatyną i miksować do połączenia składników. Odstawić na 5 minut do zamrażalnika aby stężała.
Ostudzone ciasto pokroić na kwadraciki (wg. upodobań). Udekorować masą mascarpone. Podawać od razu po udekorowaniu, aby śmietana się nie rozpuściła. Z tego samego powodu trzymać w lodówce.
Smacznego!!
Przepis ze strony :
http://www.tylife.pl/