Kuchnia

przetwory i niedzielne obiadki 24.08.14

Marynowane gruszki

2 kg twardych gruszek

750 ml białego octu winnego

750 ml wody

300 g cukru

spory kawałek świeżego imbiru

kora cynamonu

10 goździków

skórka cytryny

Gruszki obieram, zostawiam ogonki, przekrawam na połówki, wydrążam gniazda nasiennie.

Wodę zagotowuję z octem, cukrem i z przyprawami, z imbirem pokrojonym w plasterki, ze skórką cytryny pokrojoną w cienkie paski. Po kilku minutach od zawrzenia wrzucam do niej owoce i gotuję je przez 10 minut. Następnie gruszki wyławiam i wkładam do dużych słoików. Zalewę gotuję jeszcze przez kwadrans i zalewam nią owoce, tak, żeby były przykryte. Słoiki zamykam, stawiam do góry dnem. Pasteryzuję.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation