Kuchnia

przetwory i niedzielne obiadki 24.08.14

Dyniowe szaleńtwo

Składniki
2 kg dyni obranej ze skórki i pokrojonej w kosteczkę
2 litry wody
2 łyżki ekstraktu waniliowego
120 dkg cukru (ja użyłam drobnego cukru brązowego, bo kiedyś go przez pomyłkę kupiłam zamiast trzcinowego)
2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego

Etapy przygotowania

Na początku trzeba zagotować wodę z kwaskiem cytrynowym i poczekać, aż ostygnie. Następnie zalewamy tą wodą dynię, aby była dokładnie pokryta i odstawiamy do lodówki aż do następnego dnia.

Następnego dnia odlewamy wodę do dużego garnka, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy i doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wkładamy dynię i gotujemy 25 min. Jeszcze gorącą dynię przekładamy do wyparzonych słoików i zalewamy powstałym syropem.

Słoiki dobrze dokręcamy i obracamy do góry dnem.

Dynia w zalewie na słodko nadaje się jako dodatek do ciast i deserów lub jako przekąska.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation