Nauka i natura
motywatory
Co jeść, aby schudnąć? (8 składników, dzięki którym zadbasz o sylwetkę!)
1 Ryba
Jedne z najlepszych sładników, które pomagają w spalaniu tłuszczu, to tuńczyk i łosoś. Obie ryby zawierają kwasy tłuszczowe i proteiny, niezbędne dla naszego organizmu. Postaraj się wprowadzić te składniki przynajmniej trzy razy w tygodniu do swojej diety. Dla uzyskania jeszcze lepszych efektów, połącz je z warzywami.
2. Jajka
Jajka zawierają bardzo dużo witaminy B12, która pomaga w spalaniu tłuszczu i wspomaga odchudzanie. Jedz je nawet cztery razy w tygodniu!
3. Świeże owoce i warzywa
Oczywiście, wszystkie wiemy, że owoce i warzywa są zdrowe i doskonale wpływają na nasz organizm, ale ile z nas tak naprawdę codziennie je spożywa? Zamiast świeżych składników, często decydujemy się na produkty mrożone lub zamknięte w puszkach. I to jest nasz błąd! Tylko świeże warzywa i owoce dostarczają nam witamin, których potrzebujemy. Twoje ciało z pewnością ci za to podziękuje!
4. Cynamon
Pewnie nawet nie zdawałaś sobie sprawy z tego, jak efektywny w odchudzaniu może być cynamon! Nawet 1/4 łyżki tej przyparwy może 20-krotnie przyspieszyć metabolizm. Poza tym owsianka z cynamonem to doskonała alternatywa dla cukru.
5. Pieprz cayenne
To świetne rozwiązanie szczególnie dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki. Dodawaj pieprz cayenne wszędzie, gdzie tylko możesz, dzięki temu będziesz spalać nawet dwa razy więcej kalorii.
6. Pełnoziarniste składniki
Pieczywo lub makarony pełnoziarniste stanowią doskonałe źródło błonnika, którego także potrzebuje nasz organizm. Oczywiście, nie w dużych ilościach! Jedz go od 4 do 5 razy w tygodniu.
7. Oliwa z oliwek
Tylko zbilansowana dieta jest zdrowa i daje efekty, dlatego nie powinno cię zdziwić, że twój organizm potrzebuje także tłuszczu! Dlatego kilka razy w tygodniu, powinnaś dodawać do potraw parę łyżeczek oliwy z oliwek.
8. Jarmuż
Jest jednym z najlepszych składników, który powinnaś wprowadzić do codziennego jadłospisu. Jarmuż jest bogaty w chlorofil, magnez i żelazo. Poza tym ta odmiana kapusty zawiera więcej protein w jednej uncji niż stek! Ponadto, duża ilość chlorofilu oczysza ciało i zapobiega magazynowaniu się tłuszczu.
MA==