Kuchnia

Hobbystycznie

Tarta z kremem śmietankowym i śliwkami

Lubicie tarty? Rozpływające się w ustach kruche ciasto z dodatkiem zapiekanego kremu na bazie śmietanki i budyniu, a wszystko przykryte pysznymi śliwkami.

Składniki

Ciasto:
•2 szklanki mąki (ok. 340 g mąki)

•½ szklanki cukru pudru

•200 g zimnego masła

•2 żółtka

•skórka otarta z 1 cytryny


Nadzienie:
•400 g gęstej kwaśnej śmietany

•2 jajka

•1,5 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego (proszek)

•½ szklanki cukru pudru

•opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu śmietankowego


Dodatkowo:
•śliwki


Przygotowanie

Ciasto:

Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno i boki formy na tartę (o średnicy ok. 26 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, obciążyć suchym grochem lub fasolą. Podpiec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Groch razem z papierem/folią usunąć z ciasta. Ciasto odstawic na bok.

Nadzienie:

Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować, wylać na ciasto. Na masę wyłożyć oczyszczone i przepołowione śliwki. Piec w temperaturze 180°C około 30-40 minut (do zgęstnienia kremu i mocniejszego zarumienienia się ciasta).

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation