Design

Design

Kurczak w maśle po indyjsku

Składniki:

15 ml oleju
15 ml masła
1 kg udek z kurczaka, bez kości i skóry, mięso pokrojone w kostki
10 ml drobnej kolendry
10 ml mielonego kminu rzymskiego
10 ml startego świeżego imbiru
5–10 ml przyprawy garam masala
1 puszka (410 g) przecieru pomidorowego
125 ml wywaru z kurczaka
125 ml jogurtu w stylu greckim
125 ml śmietany
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku


Etapy przygotowania:

1. Olej i masło rozgrzej na średnim gazie na dużej patelni. Smaż mięso, aż się mocno zrumieni. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez dwie minuty. Dodaj przecier pomidorowy i wywar. Zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

2. Dodaj jogurt i śmietanę, dokładnie wymieszaj, uważaj, aby powtórnie nie zagotować. Przypraw do smaku solą i pieprzem i podawaj od razu – z ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation