Kuchnia

Party Time

Mielony zawijaniec z piersi kurczaka

składniki:

4 jajka
spora pierś z kurczaka
marchewka
pietruszka
kawałek pora
kawałek selera
pół pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka koperku
sól, pieprz

przygotowanie:

pierś gotujemy w krótkiej wodzie (czyli tak aby zakryła zawartość garnuszka) razem z marchewką, pietruchą, porem i selerem. solimy, pieprzymy do smaku, można dorzucić listek laurowy. Warzywa kroimy aby się szybciej ugotowały. Po około 20-25 minutach składniki na farsz są gotowe. Wszystko wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa, przyprawiamy do smaku według upodobań dosypując paprykę czy curry. Farsz gotowy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawiamy na 170-180 stopni. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, majerankiem, koperkiem i następnie z posiekaną natką pietruszki i łączymy z białkami. Masę wykładamy równomiernie na papier do pieczenia i zapiekamy około 10-15 minut. Trzeba uważać aby się nie zarumieniła za bardzo. Masę wyjmujemy i studzimy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation