Kuchnia

kociolkowo

Żeberka duszone w kociołku z papryką i ziemniakami

Składniki na kociołek 8l

- żeberka -3 kg

- ziemniaki młode – 0,5kg

- papryka czerwona – 4szt

- pietruszka -1szt

- cebula- 2szt (duże)

- czosnek – 4 ząbki

- boczek wędzony -30dag ( nie sugerować się wagą ponieważ to zależy od tego jakie plastry grube ukroicie. Mi wystarczyło 30 dag

- bulion z kostki – 1/2 l

- liście kapusty

- papryka słodka mielona

- vegeta

- pieprz

- przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki kroimy na części i mieszamy z pietruszką pokrojoną w talarki. Mieszamy to w przyprawie do ziemniaków. Cebulę kroimy na krążki lub jak kto woli na części i mieszamy z papryką czerwoną pokrojoną w słupki. Żeberka przyprawiamy bardzo dużą ilością papryki mielonej , vegetą i pieprzem i mieszamy z czosnkiem pokrojonym w płatki.

Kociołek żeliwny, najlepiej marki Farmcook wykładamy liśćmi kapusty

Następnie wykładamy ścianki boczkiem

Kładziemy żeberka, potem cebulę z papryką i na to ziemniaki z pietruszką i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku, wlewamy pół litra bulionu i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pokrywę kociołka przykręcamy i stawiamy nas ognisko. Dusimy dwie godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation