Wnętrza

Izabela Lira

Sernik gotowany na herbatnikach

Składniki (na blaszkę 15x20):

- 500g sera mielonego
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 2 duże jaja
- 1/2 opakowania budyniu śmietankowego
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego



Dodatkowo:

- herbatniki ( około 200 g )



Masło utrzeć na jasną masę, dalej ucierając dodawać cukier i żółtka. Dodać ser, utrzeć. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

Masę serową przełożyć do garnka i mieszając zagotować, uważając, aby masa się nie przypaliła. Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ekstrakt i wymieszać.

Blaszkę ( 15x20 cm ) wyłożyć herbatnikami, na nie wylać połowę jeszcze ciepłej masy serowej, następnie kolejną warstwę herbatników i drugą połowę masy serowej. Przykryć warstwą herbatników. Można polać polewą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation