Wnętrza

Izabela Lira

Ciasto Lion

Składniki na spód:

duże opakowanie herbatników (u mnie 36 herbatników)

puszka masy kajmakowej



Składniki na masę z Lionami:

4 batony Lion XXL (200 g)

250 g serka mascarpone

300 g śmietanki kremówki 30 %



Składniki na masę śmietankową:

300 g śmietany kremówki 30%



Dodatkowo:

1 opakowanie żelatyny deserowej (takiej)

gorzka czekolada do posypania

5 – 6 batoników mini Lion na wierzch ciasta

Dno blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników.

Żelatynę deserową przygotować wg instrukcji na opakowaniu i podzielić na 2 części. Jedną dodać do masy z batonikami, a drugą do masy śmietankowej.

300 g schłodzonej kremówki ubić na sztywno, na koniec dodać połowę porcji żelatyny deserowej. Połączyć z serkiem mascarpone – krótko zmiksować mikserem.

Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka. Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Pozostałą kremówkę (mocno schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać drugą połowę żelatyny. Masę wyłożyć na herbatniki.

Całość posypać startą czekoladą i udekorować pokrojonymi batonikami Lion

Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation