Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

MINI PAVLOVA (6 porcji)

4 białka
10 dkg cukru
10 dkg cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli

300 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku

dowolne owoce

1. Białka ubić z solą , a gdy powstanie sztywna piana dodać partiami najpierw cukier zwykły, a potem cukier puder.
2. Następnie dodać do białek mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze przez chwilę.
3. Na blachę położyć papier do pieczenia z narysowanymi 6 okręgami o średnicy ok 10 cm.
4. Wyłożyć na okręgi pianę, boki zrobić wyższe, tak by powstał rodzaj gniazdka.
5. Piec bezy w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez 40 minut. Zostawić bezy w piekarniku do wystudzenia.
6. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
7. Nałożyć śmietanę na bezy, udekorować owocami i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation