Kuchnia

Słodko bez pieczenia

Pyszna piecze... : Wafelki z nadzieniem "białe michałki"
Kiedyś uwielbiałam „Białe michałki” w każdej ilości, teraz wydają mi się przesłodzone. Gdy tylko taki przepis pojawił się parę lat temu na blogu: http://zpiekarnika.blogspot.com/ musiałam natychmiast go wypróbować.
Jest to spełnienie marzeń każdego łasucha - gwarantuję Wam!




SKŁADNIKI:
200g białej czekolady
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 łyżki masła
3 szklanki mleka w proszku (nie w granulkach!)
2 szklanki zmielonych, niesolonych orzechów arachidowych
1/2 szklanki grubo pokrojonych orzechów arachidowych
2 łyżki cukru waniliowego namoczone w 2 łyżkach wódki
paczka suchych wafli



WYKONANIE:
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Zwykłe mleko podgrzewamy razem z cukrem i masłem do rozpuszczenia składników. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Gdy masa jest ciepła, ale nie gorąca dosypujemy do niej mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, alkohol i wszystkie orzechy. Mieszamy. Masa powinna być gęsta. Gotową masą smarujemy równo wafle dociskając je do siebie. Na koniec owijamy folią lub papierem, stawiamy na waflach tacę lub blachę i obciążamy ją czymś średnio ciężkim. Na drugi dzień zdejmujemy ciężar i papier.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation