Kuchnia

Słodko bez pieczenia

Maxi king white
Składniki na dużą blaszkę prostokątną:

Herbatniki na 4 warstwy (każda warstwa po około 25 sztuk)
1 puszka masy kajmakowej
40 dag mleka w proszku - skorzystałam z mleka tej firmy klik (takie niebieskie opakowanie)
25 dag masła - 1 kostka
1 szklanka mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
2 tabliczki białej czekolady
1/4 szklanki mleka do polewy
puszka 150 gram solonych orzeszków ziemnych


Wykonanie:

Ciasto banalnie proste, ciężko będzie coś spartaczyć. W pierwszej kolejności należy ugotować mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Przestudzić. Do chłodnego dodawać na przemian po trochu mleka w proszku i masła. Zmiksować bardzo dokładnie. Masa jest lepka, lejąca - ale po schłodzeniu w lodówce wszystko będzie twardsze i o odpowiedniej konsystencji.

Na spód blaszki ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Rozłożyć na nie połowę kremu mlecznego. Przykryć drugą warstwą herbatników. Wyłożyć kajmak i równomiernie rozsmarować. Przykryć wszystko trzecią warstwą herbatników. Na to wyłożyć resztę kremu mlecznego, rozsmarować. Przykryć ostatnia warstwą herbatników.

Przygotować polewę z białej czekolady.
Do rondelka wlać mleko ( 1/4 szklanki), dołożyć połamaną czekoladę. Podgrzewać i mieszać aż się rozpuści. Do lekko przestygniętej polewy dodać połowę orzeszków. Wylać na ciasto i posypać resztą orzeszków.

Całość schłodzić. Ciasto na początku jest bardzo słodkie, po schłodzeniu i przegryzieniu się mas z herbatnikami masa staję się łagodniejsza w smaku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation