Kuchnia

Ciasta ciasteczka..i

Razowa szarlotka
CIASTO:
300 g maki razowej,
garść płatków owsianych,
50 g masła,
1 łyżka miodu,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
6 - 7 łyżek wody mineralnej niegazowanej.

NADZIENIE:
5 jabłek,
łyżka miodu,
1 łyżeczka cynamonu,
wyciśnięty sok z połówki cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek.

Mąka, płatki, masło, miód, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wodę - wszystko do miski i zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić na około pół godziny. Wszystko ładnie się połączy i cisto będzie odpowiednie do wałkowania.

W tym czasie umyć jabłka, obrać i pokroić na małe kawałeczki - ja pokroiłam w kosteczkę około 1x1 cm. Do soku z cytryny dodać miód, cynamon, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać aż miód się rozpuści i wszystko ładnie się połączy.
Wlać do jabłek i wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na 2 placki.
Blaszkę wyłożyć folią aluminiową albo papierem do pieczenia. Wyłożyć jeden placek, podzióbać widelcem i wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika - 200 stopni.
Po 10-ciu minutach wyjąc ciasto, nałożyć jabłka ( sok, który będzie pod jabłkami wylać na jabłka) i przykryć drugim plackiem. Piec jeszcze około 45 minut.

Gdy ciasto wystygnie wyjąć z blaszki, przykryć ściereczką i zostawić do następnego dnia - zrobi się wilgotne, pyszne Po prostu palce lizać:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation