Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

babeczki z kaszy mannej z musem jablkowym

Babeczki z kaszy mannej
6 sztuk

1/2 szklanki kaszy mannej
2 jajka, osobno żółtka i białka
2 łyżki cukru
paczka cukru waniliowego
szklanka mleka

Mus jabłkowy

3-4 jabłka
2 łyżki cukru, lub więcej (do smaku)

Żółtka utrzeć z cukrem, do białości. Dodać kaszę manną, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy. Przelać masę do foremek jak na muffinki. Piec około 20 min, na złoty kolor, w temperaturze 180 stopni C. Upieczone babeczki wyjąć z foremek na talerz i równomiernie polać wrzącym mlekiem. Przykryć je drugim talerzem lub miską na kilka minut, aż babeczki wchłoną mleko.

Mus: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Gotować do miękkości z cukrem z dodatkiem kilku łyżek wody. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać i będą miękkie, zmiksować je na gładki mus.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation