Kuchnia

przepisy

SZARLOTKA
Składniki na ciasto:

1,5 szklanki mąki

125 g masła lub margaryny

2 czubate łyżeczki kakao

4 żółtka

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

2 czubate łyżki cukru


Składniki na jabłka:

1 kg słodkich jabłek

1 łyżka pokruszonych ciasteczek maślanych lub herbatników



Składniki na czekoladową pianę:

4 białka

3/4 szklanki cukru

1 opakowanie budyniu o smaku czekoladowym

1/3 szklanki oleju



Przygotować formę o średnicy 21 cm, której spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać delikatnie mąką.

Piekarnik włączyć na 190oC.

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto. Gotowym ciastem wyłożyć spód i boki formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 15 minut.

W czasie podpiekania umyć, obrać jabłka i pokroić za pomocą malaksera lub tarki na cienkie plasterki. 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wsypać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie, a na sam koniec dodać olej i miksować do połączenia się składników.

Na podpieczony spód wysypać 1 dużą łyżkę pokruszonych ciasteczek i wyłożyć równo jabłka, a na nie rozłożyć pianę z białek.

Piec około 30 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation