Samochody i motocykle

Surówki&Sałatki

Sałatka nicejska


Na dziś proponuję kolejną sałatkę śródziemnomorską, tym razem jest to sałatka nicejska. Jest to bardzo wykwintna przystawka i jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości oryginalnym smakiem - ten przepis idealnie się nada.

Składniki:
1 puszka tuńczyka
7 filecików anchois
zielona fasola (2 garści świeżej lub 1 puszka fasoli w zalewie)
10 oliwek
2 jajka
czerwona cebula
zielona sałata (najlepiej rzymska)
szczypiorek
sól morska
pieprz mielony
1 łyżka octu winnego
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
1-2 łyżki oregano
Przepis
Na początek ugotujmy jajka na półtwardo.



Następnie przygotujemy sos. Zmieszajmy ze sobą w miseczce wszystkie składniki: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka octu winnego, 1 mały ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki musztardy, 1-2 łyżki oregano, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, szczyptę soli i pieprzu.

Teraz wystarczy już tylko odpowiednio ułożyć wszystkie składniki na dużym talerzu. Na samym dole układamy liście sałaty. Na nią rozrzucamy przekrojoną na pół zieloną fasolkę i czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paseczki. Następnie równomiernie rozkładamy na niej tuńczyka. Następnie układamy jajka pokrojone wzdłuż na ćwiartki, a na nich układamy fileciki anchois.

Teraz posypujemy wszystko czarnymi oliwkami. Na końcu polewamy całość sosem.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation