Samochody i motocykle

Surówki&Sałatki

Marynowane pieczarki
Co kupić
750 g jak najmniejszych pieczarek
2 czerwone cebule
3-4 ząbki czosnku
8 łyżek oliwy
sól
pieprz
ok. 50 ml sherry
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
100 g hiszpańskiej szynki serrano
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 6 czas: 30min
Przygotowanie
Pieczarki czyścimy, większe kroimy na pół lub w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Krótko podsmażamy na dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.
Grzyby smażymy na gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Słupki cebuli smażymy przez ostatnie 3-5 minut z grzybami. Dodajemy 50 ml sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek i pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy. Marynujemy pod przykryciem przez 1-2 godziny.
Pieczarki doprawiamy według uznania sherry i octem i podajemy z szynką. Świetnie smakują z pszennym pieczywem.
Wskazówka: podajemy z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation